Is jouw knuffel gewond?
Heeft jouw knuffel een wondje (gaatje)? Plak er dan geen pleister (of plakband) op, maar bind er bijvoorbeeld een lintje of een verbandje omheen. De lijm van pleisters en plakband zorgt namelijk voor vergeling van de stof en is zeer moeilijk op een mooie manier uit (vacht)stof te verwijderen.
Mocht je zelf een wondje/gaatje met garen dicht willen naaien, gebruik dan bij voorkeur geen ‘visdraad’ garen. Dus geen doorzichtig garen dat op visdraad lijkt. Het is voor een knuffeldokter namelijk zeer lastig om zo’n knuffel naderhand nog mooi te repareren. De ‘visdraad’ is lastig te verwijderen en kan harde deeltjes achterlaten.
Hoe was je een knuffel?
Mijn advies is om je knuffel minimaal 1x per half jaar te wassen (knuffels die door je kind overal mee naar toe worden genomen natuurlijk veel vaker). Hierdoor blijft hij/zij fijn om mee te knuffelen en zorgt eventuele vervuiling niet voor extra snelle verkleuring van de (vacht)stof. Maar… was een knuffel wel voorzichtig, zodat je slijtage door het wassen zoveel mogelijk voorkomt. 
Een handwasje is een goede optie, in een lauwwarm sopje van wolwasmiddel of een ander zacht wasmiddel. Laat de knuffel even weken in het sopje en spoel ‘m daarna uit met schoon water. Probeer zo min mogelijk op de vacht te schrobben. Knijp ‘m na het wassen voorzichtig uit en laat ‘m dan op een wasrek drogen. Houd er hierbij rekening mee dat het soms wel 2 dagen kan duren voordat de knuffel goed droog en bruikbaar is (dit is afhankelijk van de dikte van de vacht en van de vulling).​​​​​​​
Als het toch fijner vindt om de wasmachine te gebruiken (wat ik me goed voor kan stellen!) raad ik het volgende aan:
- stop de knuffel in een fijnmazig wasnetje of een dichtgeknoopte kussensloop;
- gebruik het wolwasprogramma (30 graden);
- gebruik een wolwasmiddel;
- zet de centrifuge stand van de wasmachine zo laag mogelijk;
- gebruik naderhand NIET de wasdroger;
- laat ook in dit geval de knuffel naderhand goed drogen op een wasrek.
Back to Top